Iterative Decoding of Bit-Interleaved Coded Modulation
Iterative Decoding von Bit-Interleaved Coded Modulation
Fakultät für Elektrotechnik und Informationstechnik
Hagenauer, Joachim (Prof. Dr. Dr. E.h.)
Speidel, Joachim (Prof. Dr.)
ELT Elektrotechnik
Wireless Communications, Iterative Decoding, Bit-Interleaved Coded Modulation, BICM
Drahtlose Kommunikation, Iterative Decodierung, Bit-Interleaved Coded Modulation, BICM
This thesis addresses techniques for wireless communication systems to transmit high data rates with high reliability. The investigations are focused on the bit-interleaved coded modulation (BICM) system that is the serial concatenation of a channel encoder, an interleaver and a symbol mapper for high order modulation. The performance of BICM can be greatly improved through iterative information exchange between the demapper and the decoder at the receiver. This system is usually referred to as...    »