Reachback Communication in Wireless Sensor Networks
Datenübertragung in drahtlosen Sensornetzen
Fakultät für Elektrotechnik und Informationstechnik
Hagenauer, Joachim (Prof. Dr.)
Hagenauer, Joachim (Prof. Dr.); Boche, Holger (Prof. Dr. Dr.)
Format:
DAT Datenverarbeitung, Informatik
Information theory; data compression; coding; wireless sensor networks
Informationstheorie; Datenkompression; Codierung; drahtlose Sensornetze
This dissertation is concerned with a communications scenario in which a large number of sensor nodes, deployed on a field, take local measurements of some physical process and cooperate to send back the collected data to a far receiver. The first part considers the problem of communicating multiple correlated sources over independent channels and with partial cooperation among encoders, and provides a set of coding theorems that give a complete characterization of the conditions on the sources...    »

Diese Arbeit betrachtet einige Aspekte der Kommunikation zwischen verteilten Sensorknoten, die gemessene Werte versenden, und einem entfernten Empfänger, der die Daten weiterverarbeitet. Zuerst werden die theoretischen Grenzen für die kooperative Übertragung von korrelierten Quellen über statistisch unabhängige Kanäle bestimmt. Dies erfolgt durch eine Reihe von Codierungstheoremen, die hinreichende und notwendige Bedingungen für nahezu fehlerfreie Kommunikation angeben. Eine wichtige Erkenntnis...    »

Publication :
Universitätsbibliothek der TU München