Anwendung psychoakustischer Methoden und Modelle zur Feinanpassung von Hörgeräten mit natürlichen Schallen
Application of psychoacoustical methods and models for the fine fitting of hearing aids with environmental sound pattern
Fakultät für Elektrotechnik und Informationstechnik
Fastl, Hugo (Prof. Dr. Dr. habil.)
Fastl, Hugo (Prof. Dr. Dr. habil.); Hauske, Gert (Prof. Dr.)
Format:
PHY Physik
Psychoakustik; Hörgerät; Hörgeräteanpassung; natürliche Schalle; Angenehmheit; Klangfarbe; Hörempfindung; Hördimension; Schwerhörigkeit; Sprache
psychoacoustics; hearing aid; hearing aid fitting; environmental sounds; pleasantness; timbre; hearing sensation; hearing dimension; hearing impairment; speech
TUM classification:
PHY 827d
Gegenstand der Arbeit ist die Entwicklung eines interaktiven, multimedialen Hörgeräteanpassverfahrens, bei dem Höreindrücke des Patienten gemessen und/oder vorhergesagt werden, um auf geeignete Signalverarbeitungsparameter des Hörgerätes zu schließen. Hauptergebnisse sind ein Hördimensionsinventar zum Erfassen des Höreindruckes bei natürlichen Schallen sowie psychoakustische Modelle der kategorialen Lautstärke, Klanghelligkeit und Angenehmheit für Schwerhörende. In einem Praxistest wird nachgewi...    »

Object of the work is the development of an interactive and multi-media based hearing aid fitting procedure with measurement and/or prediction of a patients hearing impression and conclusions to the parameters of the hearing aid. Main results are a system of hearing dimensions for measuring the hearing impression based on environmental sound pattern and psychoacoustical models of categorical loudness, timbre and auditive pleasantness for hearing impaired people. A test in praxis shows that using...    »

Publication :
Universitätsbibliothek der TU München