Applications of Orthogonal Frequency Division Multiplexing for Long-Haul Optical Transmission Systems
Anwendungen des OFDM Verfahrens im Bereich Long-Haul Lichtwellenleitertechnik
Fakultät für Elektrotechnik und Informationstechnik
Hanik, Norbert (Prof. Dr.)
Hanik, Norbert (Prof. Dr.); de Waardt, Huug (Prof. Dr.)
ELT Elektrotechnik
This work focuses on various applications of OFDM in the high capacity optical communication area. It attracted attention as it is ideally suited for flexi-rate transponder technology. A 93.8 Gb/s real-time optical OFDM transmitter with 1024-point IFFT is demonstrated. A novel method is proposed for mitigation of nonlinear effects. OFDM proves to have the least complexity among some of the well-known equalizers for few mode fibers. 337.5-Gb/s is achieved experimentally over 130 km strongly coupl...    »

Diese Arbeit legt Ihren Schwerpunkt auf unterschiedliche Anwendungen des OFDM Verfahrens im Bereich der optischen Übertragungstechnik für Glasfaser- Hochleistungsübertragung. OFDM ist ein Kandidat für Modulationsverfahren, da es sich bestens für Transponder-Technologien mit flexiblen Raten eignet. Ein 93,8 Gb/s optischer Echtzeit-Sender mit 1024-Punkt IFFT wurde realisiert. Ein neuartiges Verfahren zur Entzerrung von nichtlinearen Effekten wird vorgeschlagen. Der analytischen Arbeit zeigt sich,...    »

ISBN:
978-3-8439-1726-1