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Original title:
Tripartite Biosensors to Assess Protein Stability and Aggregation Propensity in Yeast
Translated title:
Dreigliedrige Biosensoren zur Beurteilung der Proteinstabilität und der Aggregationsneigung in Hefe
Author:
Sachsenhauser, Veronika
Year:
2020
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Buchner, Johannes (Prof. Dr.)
Referee:
Buchner, Johannes (Prof. Dr.); Bardwell, James C. A. (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
CHE Chemie
Keywords:
biosensor, protein folding, protein aggregation, yeast, protein misfolding diseases, prion
Translated keywords:
Biosensor, Proteinfaltung, Proteinaggregation, Hefe, Proteinmisfaltungskrankheiten, Prion
TUM classification:
CHE 800d; CIT 900d
Abstract:
Despite the many methods available to study protein folding and aggregation in vitro, there are relatively few tools available to study these processes in the cell. To enable the assessment of protein stability and solubility in vivo, we describe here a biosensor system based on sensitivity to antibiotics that can be used in the cytosol of Saccharomyces cerevisiae. We show an application of the biosensor to determine the in vivo stability or aggregation propensity of stability variants of immuni...     »
Translated abstract:
Trotz der vielen Methoden, die zur Untersuchung der Proteinfaltung und -aggregation in vitro zur Verfügung stehen, gibt es relativ wenige Mittel, um diese Prozesse in der Zelle zu untersuchen. Um die Bewertung der Proteinstabilität und -löslichkeit in vivo zu ermöglichen, beschreiben wir hier ein Biosensorsystem, das auf der Empfindlichkeit gegenüber Antibiotika basiert und im Zytosol von Saccharomyces cerevisiae eingesetzt werden kann. Wir zeigen eine Anwendung des Biosensors zur Bestimmung der...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1540148
Date of submission:
20.04.2020
Oral examination:
09.06.2020
File size:
9844887 bytes
Pages:
137
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20200609-1540148-1-1
Last change:
05.08.2020
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