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Original title:
Identification of new key aroma compounds in roasted sesame seeds with emphasis on sulfur components
Translated title:
Identifizierung neuer Schlüsselaromastoffe in gerösteten Sesamsamen unter besonderer Berücksichtigung von Schwefelverbindungen
Author:
Tamura, Hitoshi
Year:
2012
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Schieberle, Peter (Prof. Dr.)
Referee:
Schieberle, Peter (Prof. Dr.); Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
CHE Chemie
Keywords:
sesame, Sesamum indicum, aroma, molecular sensory science, 1-alkene-1-thiol,
Translated keywords:
Sesam, Sesamum indicum, Aroma, Molekulare Sensorik, 1-Alken-1-thiol
Controlled terms:
Sesam Gattung; Aromastoff
TUM classification:
CHE 513d; CHE 531d
Abstract:
Due to their pleasant sulfury-roasty aroma, roasted sesame seeds are polpular as topping and flavoring for a variety of dishes in Asian cousines. In the western world, they are e.g. used as topping for bakery products and snacks. Using a molecular sensory science approach, 29 aroma-active substances were structurally characterized in freshly roasted sesame seeds. Among these, five odorants exhibited a sulfury-meaty odor together with a 1-alkene-1-thiol structure, thus constituing a new, previous...     »
Translated abstract:
Wegen ihres angenehm schweflig-röstigen Aromas werden geröstete Sesamsamen im asiatischen Bereich gerne und häufig zur Garnierung und Aromatisierung von Speisen verwendet, aber auch im westlichen Kulturraum findet man sie z. B. bei Backwaren und Snacks. Durch Anwendung molekular-sensorischer Methoden wurden 29 aromaaktive Substanzen in frisch gerösteten Sesamsamen strukturell identifiziert. Mit fünf Verbindungen mit schweflig-fleischigem Geruch und 1-Alken-1-thiolstruktur wurde dabei eine neue...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1110643
Date of submission:
06.08.2012
Oral examination:
13.11.2012
File size:
1924201 bytes
Pages:
154
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20121113-1110643-0-3
Last change:
27.03.2013
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