User: Guest  Login
Original title:
Bedeutung der Makronährstoffrelationen für die Energieaufnahme bei Adipösen und Normalgewichtigen
Translated title:
Macronutrient relations and energy intake in obese and normal weight subjects
Author:
Linseisen, Susanne Katharina
Year:
2020
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Medizin
Advisor:
Erdmann, Johannes (Priv.-Doz. Dr.)
Referee:
Erdmann, Johannes (Priv.-Doz. Dr.); Schmid, Roland M. (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
MED Medizin
TUM classification:
MED 670
Abstract:
Der Makronährstoffverzehr sowie die korrespondierenden Lebensmittel von Normalgewichtigen und Adipösen wurde mittels 10 tägiger prospektiver Ernährungsprotokolle untersucht. Adipöse Studienteilnehmer nehmen mehr Proteine und mehr Fette im Vergleich zur Nationalen Verzehrsstudie II zu sich, aber weniger Kohlenhydrate auf. Brot ist hierbei das wichtigste Lebensmittel. Im Vergleich zu den Empfehlungen der DGE ist die Ballaststoffzufuhr bei beiden Gruppen sehr niedrig.
Translated abstract:
Macronutrient intake and corresponding contribution of food items were analysed by means of 10 day prospective dietary protocols in normal weight and obese patients. Compared with the National Nutrition Survey II, obese patients protein and fat intake was elevated while carbohydrate consumption was less. The major contributor to carb-intake was bread. Compared with the recommendations of the DGE, dietary fiber intake was substantially lower in both groups.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1525855
Date of submission:
27.02.2020
Oral examination:
21.10.2020
File size:
1913542 bytes
Pages:
109
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20201021-1525855-1-1
Last change:
09.02.2021
 BibTeX