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Original title:
NMR-basierte Interaktionsstudien von Schlüsselaroma- und -geschmacksstoffen sowie Polymeren in Rotwein
Translated title:
NMR-based interaction studies of key aroma and taste active compounds and polymers in red wine
Author:
Gabler, Anna Maria
Year:
2024
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Institution:
Lehrstuhl für Lebensmittelchemie und Molekulare Sensorik (Dr. Dawid komm.)
Advisor:
Dawid, Corinna (Prof. Dr.)
Referee:
Dawid, Corinna (Prof. Dr.); Eisenreich, Wolfgang (Prof. Dr.); Baldermann, Susanne (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
NAT Naturwissenschaften (allgemein)
Keywords:
Rotwein, Sensorik, NMR-Spektroskopie, Polymer, Wechselwirkungen
Translated keywords:
red wine, sensory, NMR-spectroscopy, polymer, interactions
TUM classification:
CHE 513
Abstract:
Wie beeinflussen die Polymere aus Rotwein dessen sensorische Wahrnehmung? Um diese Frage zu beantworten wurde ein analytischer Ansatz aus NMR-Studien und Humansensoriken entwickelt. Dabei wurden zuerst verschiedene Wechselwirkungsszenarien zwischen niedermolekularen, sensorisch aktiven Verbindungen und Polymeren identifiziert und anschließend durch chemische Kompositionsanalyse der komplexen Polymerfraktion auf molekularer Ebene charakterisiert. Die Ergebnisse können zukünftig dabei helfen, das...     »
Translated abstract:
How do the polymers in red wine influence its sensory perception? To answer this question, an analytical approach based on NMR studies and human sensory analysis was developed. First, different interaction scenarios between low-molecular-weight, sensory active compounds and polymers were identified and then characterized on a molecular level by chemical composition analysis of the complex polymer fraction. The results may help to improve the sensory profile of red wine in the future.
ISBN:
978-3-8439-5556-0
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1739910
Date of submission:
18.04.2024
Oral examination:
18.10.2024
Last change:
10.12.2024
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