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Original title:
Quellen und Bioverfügbarkeit natürlicher Folate insbesondere in fermentierten Lebensmitteln
Translated title:
Sources and Bioavailability of Natural Folates Especially in Fermented Foods
Author:
Obermaier, Lisa
Year:
2024
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Institution:
Lehrstuhl für Analytische Lebensmittelchemie (Prof. Rychlik)
Advisor:
Rychlik, Michael (Prof. Dr.)
Referee:
Rychlik, Michael (Prof. Dr.); Steinhaus, Martin (Priv.-Doz. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
Keywords:
Folate, Quellen, LC-MS/MS, Stabilisotopenverdünnungsanalyse, Bioverfügbarkeit, Humanstudie
Translated keywords:
Folate, Sources, LC-MS/MS, stable isotope dilution assay, Bioavailability, Human study
TUM classification:
LEB 070
Abstract:
Folate (B9-Vitamine) erfüllen wichtige Funktionen im menschlichen Körper. Ein Mangel kann gesundheitliche Probleme verursachen. In dieser Arbeit wurden die bestehenden Quantifizierungsmethoden erweitert, exotische Früchte als potenzielle, natürliche Folatquellen untersucht und die Anreicherung durch verschiedene Fermentationsansätze wie dem Bierbrauen und der Milchsäurefermentation analysiert. Außerdem wurde ein Molkegetränk aus Lebensmittelseitenströmen entwickelt und die Bioverfügbarkeit der F...     »
Translated abstract:
Folates (B9 vitamins) serve crucial functions in the human body. Deficiency can lead to health issues. This work expanded existing quantification methods, explored exotic fruits as potential natural sources of folate, and analyzed enrichment through various fermentation approaches such as brewing beer and lactic acid fermentation. Additionally, a whey-based beverage was developed from food by-products, and the bioavailability of folates was assessed in a human study.
ISBN:
978-3-945762-08-0
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1728770
Date of submission:
21.12.2023
Oral examination:
26.04.2024
Last change:
13.08.2024
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