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Original title:
Einflussfaktoren, Entstehung und Analytik des Phänomens Gushing
Translated title:
Influencing factors, development and analysis of the phenomenon gushing
Author:
Christian, Manuel
Year:
2011
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Ilberg, Vladimír (Prof. Dr.)
Referee:
Parlar, Harun (Prof. Dr. Dr. habil. Dr. h.c.); Becker, Thomas (Prof. Dr.); Ilberg, Vladimír (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
BRA Brauwesen
Keywords:
Bier, Diffusion von Kohlendioxid, Fruchtschorle, Getränk, Gushing, Gushingpotenzial, Gushingtest, Hopfen, kombinierte Partikelanalytik, Ladungstitration, Malz, Modifizierter Carlsberg Test, oberflächenaktiv, Partikelgrößenmessung, Quantifizierung, stabilisierte Mikroblasen, Tensid, Wachstum von Mizellen, Weihenstephaner Test, Würze, Zerschäumung
Translated keywords:
beer, beverage, carbon dioxide diffusion, combined particle analysis, foam fractionation, fruit spritzer, gushing, gushing potential, gushing test, hop, malt, micelle growth, Modified Carlsberg Test, particle charge titration, particle size measurement, quantification, stabilized microbubbles, surface-active, surfactant, Weihenstephaner Test, wort
Abstract:
Das spontane Überschäumen von karbonisierten Getränken nach dem Öffnen (Gushing) ist für die Getränkeindustrie trotz jahrzehntelanger Forschung immer noch ein Problem. Zur Minimierung des Gushingrisikos und zum besseren Verständnis der Bildungsmechanismen wurden weitere Erkenntnisse zu Einflussfaktoren, Entstehung und Präventionsanalytik erarbeitet. Durch einen im Rahmen dieser Arbeit weiterentwickelten Gushingtest bietet sich erstmals die Möglichkeit Gushing präziser zu quantifizieren. Eine neu...     »
Translated abstract:
The spontaneous over-foaming of carbonated beverages directly after opening (gushing) is still a problem for the brewing and beverage industry despite of decades of investigation. To minimize the risk for gushing and to understand the mechanisms further cognitions on influencing factors, development and preventive analysis were worked out. By enhancement of an acknowledged gushing test two methods were created that provide the opportunity for the first time to quantify gushing more precisely. A...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1007013
Date of submission:
12.01.2011
Oral examination:
03.06.2011
File size:
4309958 bytes
Pages:
158
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20110603-1007013-1-4
Last change:
14.07.2011
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