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Original title:
Geschmacksaktive Naturstoffe in Kammmuscheln und weiteren Meeresfrüchten
Translated title:
Taste-active compounds in scallops and other seafoods
Author:
Dirndorfer, Sebastian
Year:
2023
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Advisor:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.)
Referee:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.); Rychlik, Michael (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
TUM classification:
CHE 513
Abstract:
Im Rahmen dieser Arbeit wurden geschmacksaktive Verbindungen in Kammmuscheln und weiteren Meeresfrüchten identifiziert, quantifiziert sowie sensorisch untersucht. Zur massenspektrometrischen Quantifizierung der meeresfrüchtespezifischen Geschmacksstoffe wurden stabilisotopenmarkierte und methylveresterte interne Standards synthetisiert. Basierend auf den so ermittelten quantitativen und sensorischen Daten der identifizierten Verbindungen wurde der Geschmackseinfluss auf Kammmuscheln bestimmt.
Translated abstract:
Within the scope of this project, taste-active compounds in scallops and other seafoods were identified, quantified, and sensorial evaluated. For the mass-spectrometric quantification of the seafood-specific taste compounds, stable isotope-labelled and methyl-esterified internal standards were synthesized. Based on the obtained quantitative and sensory data of identified taste compounds, the influence on the taste of scallops was determined.
ISBN:
978-3-8439-5383-2
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1694820
Date of submission:
19.01.2023
Oral examination:
16.10.2023
Last change:
05.12.2023
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