Molecular Characterization and Quantification of Saponins from Sugar Beet (Beta vulgaris ssp. vulgaris var. altissima)
Translated title:
Molekulare Charakterisierung und Quantifizierung von Saponinen aus Zuckerrüben (Beta vulgaris ssp. vulgaris var. altissima)
Author:
Edelmann, Matthias Andreas
Year:
2022
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Advisor:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.)
Referee:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
CHE Chemie
TUM classification:
CHE 513
Abstract:
Within the scope of this work, the current knowledge on emulsifying and foaming active extracts was extended by investigating a promising extract - sugar beet extract - in more detail using taste dilution analysis. It exhibited saponin-containing fractions with slight off-taste as well as high foaming activities. All eleven isolated saponins possess taste recognition thresholds greater than 1.0 mmol/L. In addition, the foam activity of these and also other compounds was measured, providing the most comprehensive overview about the foam activities of individual saponins. In addition to isolation and characterization, an LC-MS/MS method was developed and validated for simultaneous quantitative analysis of all obtained sugar beet saponins in numerous matrices.
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Within the scope of this work, the current knowledge on emulsifying and foaming active extracts was extended by investigating a promising extract - sugar beet extract - in more detail using taste dilution analysis. It exhibited saponin-containing fractions with slight off-taste as well as high foaming activities. All eleven isolated saponins possess taste recognition thresholds greater than 1.0 mmol/L. In addition, the foam activity of these and also other compounds was measured, providing the m...
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Translated abstract:
Im Rahmen dieser Arbeit wurde das aktuelle Wissen über emulgierende und schaumaktive Extrakte erweitert, indem ein vielversprechender Extrakt - Zuckerrübenextrakt - mit Hilfe der Geschmacksverdünnungsanalyse genauer untersucht wurde. Dieser wies saponinhaltige Fraktionen mit leichtem Fehlgeschmack sowie hohen Schaumaktivitäten auf. Alle elf charakterisierten Saponine besitzen Geschmackserkennungsschwellenwerte von mehr als 1,0 mmol/L. Zudem wurde die Schaumaktivität dieser und auch anderer Substanzen gemessen, wodurch der umfassendste Überblick über die Schaumaktivitäten einzelner Saponine erhalten wurde. Neben der Isolierung und Charakterisierung wurde eine LC-MS/MS-Methode für die simultane quantitative Analyse aller gewonnenen Zuckerrübensaponine in zahlreichen Matrices entwickelt und validiert.
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Im Rahmen dieser Arbeit wurde das aktuelle Wissen über emulgierende und schaumaktive Extrakte erweitert, indem ein vielversprechender Extrakt - Zuckerrübenextrakt - mit Hilfe der Geschmacksverdünnungsanalyse genauer untersucht wurde. Dieser wies saponinhaltige Fraktionen mit leichtem Fehlgeschmack sowie hohen Schaumaktivitäten auf. Alle elf charakterisierten Saponine besitzen Geschmackserkennungsschwellenwerte von mehr als 1,0 mmol/L. Zudem wurde die Schaumaktivität dieser und auch anderer Subst...
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