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Original title:
Analytische Studien zur Absorption und Metabolisierung von Aminosäuren durch Saccharomyces Spezies
Translated title:
Analytical studies on the absorption and metabolism of amino acids by Saccharomyces species
Author:
Hauck, Jürgen
Year:
2023
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Advisor:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.)
Referee:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.); Becker, Thomas (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
TUM classification:
CHE 513
Abstract:
Der Stoffwechsel der für die Getränkeindustrie relevanten Hefen Saccharomyces cerevisiae S81 und Saccharomyces pastorianus S23 wurde mittels massenspektrometrischer Techniken untersucht. Durch eine methodische Anpassung des Fermentationsmediums lassen sich die Aufnahme von Aminosäuren, deren Metabolismus sowie die Bildung von Aromastoffen gezielt beeinflussen. Zudem wurden grundlegende Erkenntnisse zur anabolen und katabolen Bildung flüchtiger Derivate von Leucin und Phenylalanin gewonnen.
Translated abstract:
The metabolism of the yeasts Saccharomyces cerevisiae S81 and Saccharomyces pastorianus S23, which are relevant for the beverage industry, was investigated using mass spectrometric techniques. By methodically adapting the fermentation medium, the uptake of amino acids, their metabolism and the formation of aroma compounds can be specifically influenced. In addition, fundamental insights were gained into the anabolic and catabolic formation of volatile derivatives of leucine and phenylalanine.
ISBN:
978-3-8439-5443-3
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1699564
Date of submission:
03.03.2023
Oral examination:
17.11.2023
Last change:
29.04.2024
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