Cobalamins are vitamers of vitamin B12. In the present thesis, a biosynthetic approach was developed for the preparation of 15N-labelled cobalamins employing Propionibacterium freudenreichii. Using the biosynthetically prepared 15N-labelled cobalamins as internal standards, the first multiple stable isotope dilution assay (SIDA) was developed to simultaneously determine four naturally occurring cobalamins in meats. The last part of the thesis compared the novel method analyzing the native cobalamins and a conversion SIDA method measuring total B12 after cyanidation.
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Cobalamins are vitamers of vitamin B12. In the present thesis, a biosynthetic approach was developed for the preparation of 15N-labelled cobalamins employing Propionibacterium freudenreichii. Using the biosynthetically prepared 15N-labelled cobalamins as internal standards, the first multiple stable isotope dilution assay (SIDA) was developed to simultaneously determine four naturally occurring cobalamins in meats. The last part of the thesis compared the novel method analyzing the native cobala...
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Übersetzte Kurzfassung:
Cobalamine sind Vitamere von Vitamin B12. In der vorliegenden Arbeit wurde eine biosynthetische Methode für die Produktion von 15N-markierten Cobalaminen mit Hilfe von Propionibacterium freudenreichii entwickelt. Mit den biosynthetisierten 15N-markierten Cobalaminen als internen Standards wurde die erste multi-Stabilisotopenverdünnungsanalyse (SIVA) für die parallele Bestimmung von vier natürlich vorkommenden Cobalaminen in Fleisch entwickelt. Der letzte Teil dieser Arbeit beinhaltet einen Vergleich zwischen der neuen etablierten Methode zu einzelnen B12 Bestimmungen und einer zusätzlichen SIVA Methode zur Bestimmung des gesamten B12 durch Cyanidierung.
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Cobalamine sind Vitamere von Vitamin B12. In der vorliegenden Arbeit wurde eine biosynthetische Methode für die Produktion von 15N-markierten Cobalaminen mit Hilfe von Propionibacterium freudenreichii entwickelt. Mit den biosynthetisierten 15N-markierten Cobalaminen als internen Standards wurde die erste multi-Stabilisotopenverdünnungsanalyse (SIVA) für die parallele Bestimmung von vier natürlich vorkommenden Cobalaminen in Fleisch entwickelt. Der letzte Teil dieser Arbeit beinhaltet einen Vergl...
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