Plant-based diets; Environmental sustainability; sustainable consumption; team identification; internalization of team values; fan-team personality match; sustainable food behaviors; stadium food offerings; sport organization
Translated keywords:
Pflanzenbasierte Ernährung; ökologische Nachhaltigkeit; nachhaltiger Konsum; Team Identifikationam; Werte Internalisierung; Fan-Team Persönlichkeits Übereinstimmung; nachhaltiges Essverhalten; Essensangebote im Stadion; Sportorganisation
TUM classification:
SPO 570
Abstract:
Increasing plant-based diet consumption is important to reduce an individual’s carbon footprint. While environmental impacts, barriers, and benefits of different food behaviors have been researched, there is a research gap on why and how organizations can influence eating behaviors of individuals. The goal of this dissertation is to address this research gap within the sport sector and explore various factors that may make fans adopt plant-based diets in their daily life. To add, reasons why sports organizations do or do not provide plant-based diets at sport venues are explored.
«
Increasing plant-based diet consumption is important to reduce an individual’s carbon footprint. While environmental impacts, barriers, and benefits of different food behaviors have been researched, there is a research gap on why and how organizations can influence eating behaviors of individuals. The goal of this dissertation is to address this research gap within the sport sector and explore various factors that may make fans adopt plant-based diets in their daily life. To add, reasons why spo...
»
Translated abstract:
Der vermehrte Konsum pflanzenbasierter Lebensmittel ist wichtig, um den CO2-Fußabdruck von Individuen zu senken. Während Umwelteinflüsse, Barrieren und Vorteile verschiedener Essverhalten erforscht sind, liegt eine Forschungslücke vor, wieso und auf welche Weise Organisationen das Essverhalten von Individuen beeinflussen können. Im Sportkontext wird erforscht, welche Faktoren dazu führen, dass Fans pflanzenbasierte Ernährungsweisen übernehmen. Zudem werden Gründe erforscht, warum Sportorganisationen pflanzenbasierte Essensangebote an- bzw. nicht anbieten.
«
Der vermehrte Konsum pflanzenbasierter Lebensmittel ist wichtig, um den CO2-Fußabdruck von Individuen zu senken. Während Umwelteinflüsse, Barrieren und Vorteile verschiedener Essverhalten erforscht sind, liegt eine Forschungslücke vor, wieso und auf welche Weise Organisationen das Essverhalten von Individuen beeinflussen können. Im Sportkontext wird erforscht, welche Faktoren dazu führen, dass Fans pflanzenbasierte Ernährungsweisen übernehmen. Zudem werden Gründe erforscht, warum Sportorganisati...
»