User: Guest  Login
Original title:
Einfluss von Apfelsaftkonsum auf Diabetes-assoziierte Risikofaktoren für Dickdarmkrebs und das Polyphenolprofil bei gesunden Probanden
Translated title:
Influence of apple juice consumption on diabetes-associated risk factors for colon cancer and polyphenol profile in healthy volunteers
Author:
Daumann, Heike
Year:
2009
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Rechkemmer, Gerhard (Prof. Dr.)
Referee:
Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie; MED Medizin
Abstract:
Im Rahmen einer randomisierten, plazebokontrollierten Humaninterventionsstudie mit gesunden männlichen Probanden wurde der Einfluss von vierwöchigem Apfelsaftkonsum auf den Polyphenolgehalt in Urin, Fäzeswasser und Plasma untersucht. Ferner wurde der Einfluss von Apfelsaftkonsum auf verschiedene Diabetes- und Adipositas-assoziierte Biomarker, welche mit der Entstehung bzw. Prävention kolorektaler Tumoren in Verbindung gebracht werden, analysiert. Nach der Apfelsaftintervention konnten Apfelsaftp...     »
Translated abstract:
A randomized, placebo-controlled human intervention trial with healthy male volunteers was performed to investigate the influence of four-week apple juice consumption on the polyphenol content of urine, fecal water and plasma. Furthermore, the influence of apple juice consumption on various diabetes- and adiposity-associated biomarkers linked with the development or prevention of colorectal cancer was analyzed. After apple juice intervention, apple juice polyphenols could be detected in urine an...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=678968
Date of submission:
29.01.2009
Oral examination:
14.07.2009
Pages:
163
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20081106-678968-1-1
Last change:
14.08.2009
 BibTeX