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Original title:
Wechselwirkungs-Eigenschaftsbeziehungen von Molkenprotein-basierten Folien und Beschichtungen
Translated title:
Interaction-property relationships of whey protein-based films and coatings
Author:
Schmid, Markus
Year:
2018
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.)
Referee:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.); Zollfrank, Cordt (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
TUM classification:
LEB 150d
Abstract:
Der Einfluss des Ausgangsmolekulargewichts, des Denaturierungsgrades, der Transglutaminase- und UV-induzierten Quervernetzung auf die Wechselwirkungs-Eigenschaftsbeziehungen von Molkenprotein-basierten Folien und Beschichtungen wurde untersucht. Eine Reduktion des Ausgansmolekulargewichts und des Denaturierungsgrades führt zu weniger vernetzten und flexibleren Folien. Die Transglutaminase-Quervernetzung verringert die Wasserdampfdurchlässigkeit. Die UV-Bestrahlung erhöht die Zugfestigkeit von Mo...     »
Translated abstract:
The effect of the initial molecular weight, the degree of denaturation, the transglutaminase- and UV-induced crosslinking on interaction-property relationships of whey protein-based films and coatings was investigated. The reduction of the initial molecular weight and the degree of denaturation leads to reduced crosslinking but more flexible films and coatings. Transglutaminase-crosslinking reduces the water vapour permeability. The UV-radiation increases the tensile strength of whey protein-bas...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1367241
Date of submission:
19.07.2017
Oral examination:
17.01.2018
File size:
5063444 bytes
Pages:
170
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20180117-1367241-1-1
Last change:
24.01.2018
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