The functional properties of water kefir isolates were explored towards their adaptation to their habitat. A new bifidobacterial species was isolated and described, and its lifesytyle in water kefir was differentiated from that of host adapted bifidobacteria by comparative genomics. The foundation was established for exploitation of dextrans of lactobacilli from water kefir for the production of novel, natural clouding ingredients enabling stable turbidity of beverages. A structure-function relationship for these cloud-forming dextrans was established and their applicability assessed.
«
The functional properties of water kefir isolates were explored towards their adaptation to their habitat. A new bifidobacterial species was isolated and described, and its lifesytyle in water kefir was differentiated from that of host adapted bifidobacteria by comparative genomics. The foundation was established for exploitation of dextrans of lactobacilli from water kefir for the production of novel, natural clouding ingredients enabling stable turbidity of beverages. A structure-function rela...
»
Übersetzte Kurzfassung:
In dieser Arbeit wurden Isolate aus Wasserkefir hinsichtlich ihrer Anpassung an dieses Habitat untersucht. Eine neue Bifidobakterien-Spezies wurde isoliert und beschrieben, und der Lebensstil dieser frei lebenden Spezies in Wasserkefir wurde von dem Wirts-adaptierter Bifidobakterien mittels vergleichender Genomik differenziert. Die Nutzbarkeit von Dextranen der Wasserkefir-Laktobazillen als neue, natürliche Trübungsbildner in Getränken wurde gezeigt. Für diese Dextrane wurde eine Struktur-Funktionsbeziehung in Hinblick auf die Trübung hergestellt und ihre Anwendbarkeit überprüft.
«
In dieser Arbeit wurden Isolate aus Wasserkefir hinsichtlich ihrer Anpassung an dieses Habitat untersucht. Eine neue Bifidobakterien-Spezies wurde isoliert und beschrieben, und der Lebensstil dieser frei lebenden Spezies in Wasserkefir wurde von dem Wirts-adaptierter Bifidobakterien mittels vergleichender Genomik differenziert. Die Nutzbarkeit von Dextranen der Wasserkefir-Laktobazillen als neue, natürliche Trübungsbildner in Getränken wurde gezeigt. Für diese Dextrane wurde eine Struktur-Funkti...
»