User: Guest  Login
Original title:
Beurteilung des physiologischen Zustandes von Brauereihefe mittels Aktivitätsmessungen von Schlüsselenzymen bei der Propagation und Gärung
Translated title:
Description of the physiological state of brewer's yeast by measurement of activities of enzymes with a key role during propagation and fermentation
Author:
Wellhoener, Urs
Year:
2006
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Geiger, E. (Prof. Dr.-Ing.)
Referee:
Geiger, E. (Prof. Dr.-Ing.); Vogel, Rudi F. (Prof. Dr. habil.); Kurz, T. (Prof. Dr.-Ing.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
BRA Brauwesen; BIO Biowissenschaften
Keywords:
Hefephysiologie; Propagation; Gärung; Enzymaktivitäten
Translated keywords:
yeast physiology; propagation; fermentation; enzyme activities
Controlled terms:
Bierhefe Wachstum Enzymaktivität Aktivitätsmessung Gärung Physiologie
TUM classification:
BRA 410d; BIO 265d; BIO 274d
Abstract:
Obwohl die Hefe Saccharomyces cerevisiae sich in den letzten 50 Jahren als Modell für alle Genom- und Proteomanalysen durchgesetzt hat und der einzige vollständig „entschlüsselte“ Organismus ist, so gibt es bis jetzt keine Methode, die eine aussagekräftige und exakte Beurteilung des physiologischen Zustandes einer Bierhefe in allen Einsatzstadien der Bierherstellung ermöglicht. Die Vitalität einer Hefe wird heutzutage meist anhand von Globalbestimmungsmethoden wie Zellvermehrungsrate, Gärgeschwi...     »
Translated abstract:
Despite the fact that the yeast Saccharomyces cerevisiae has frequently been the focus of genomic and proteomic research over the past 50 years and is the single organism to have been completely sequenced, there is still no method available for accurately determining the physiological state of a brewer’s yeast during the various steps of beer production. The vitality of yeast is currently evaluated using common analysis methods, such as yeast proliferation rate, fermentation rate, pH decline, et...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603721
Date of submission:
09.02.2006
Oral examination:
29.06.2006
File size:
1725090 bytes
Pages:
147
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss20060807-0940166946
Last change:
14.11.2006
 BibTeX