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Original title:
New Molecular Insights into Wine Aroma: Studies on the Lychee Note of Muscaris Grapes and the Aroma Difference between Wine and Beer
Translated title:
Neue molekulare Einblicke in das Weinaroma: Studien über die Litschi-Note von Muscaris-Trauben und den Aromaunterschied zwischen Wein und Bier
Author:
Wang, Xingjie
Year:
2025
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Natural Sciences
Advisor:
Steinhaus, Martin (Priv.-Doz. Dr.)
Referee:
Steinhaus, Martin (Priv.-Doz. Dr.); Gastl, Martina (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
CHE Chemie
TUM classification:
CHE 000
Abstract:
Application of molecular sensory science approach for identifying key food odorants demonstrated that the combination of (2S,4R)-rose oxide and geraniol was responsible for the lychee note in the aroma of Muscaris grapes. Sensory experiments revealed that beer and wine could be olfactorily differentiated based on the basic odorants and that higher concentrations of fruity smelling odorants, particularly esters in wine, were a crucial discriminating parameter.
Translated abstract:
Die Anwendung eines molekularsensorischen Ansatzes zur Identifizierung der Sclüsselgeruchsstoffe in Lebensmitteln zeigte, dass die Kombination von (2S,4R)-Rosenoxid und Geraniol für die Litschi-Note im Aroma von Muscaris-Trauben verantwortlich war. Sensorische Experimente ergaben, dass Bier und Wein anhand der Basisgeruchsstoffe olfaktorisch unterschieden werden konnten und dass höhere Konzentrationen von fruchtig riechenden Geruchsstoffen, insbesondere Estern in Wein, ein entscheidender Untersc...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1765069
Date of submission:
18.12.2024
Oral examination:
11.02.2025
File size:
15836805 bytes
Pages:
93
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.org/urn:nbn:de:bvb:91-diss-20250211-1765069-0-4
Last change:
20.02.2025
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