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Original title:
Hydrophobins and Fungispumins - surface active fungal proteins with a role in foam stability of carbonated beverages and fungus-plant interaction
Translated title:
Hydrophobine und Fungispumine – oberflächenaktive Proteine aus Pilzen mit Einfluss in der Schaumstabilität kohlensäurehaltiger Getränke sowie in der Interaktion mit der Wirtspflanze
Author:
Stübner, Matthias
Year:
2011
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.)
Referee:
Zäh, Michael F. (Univ. Prof. Dr.-Ing.), Abele, Eberhard (Univ. Prof. Dr.-Ing.); Hückelhoven, Ralph (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
BIO Biowissenschaften; BRA Brauwesen; CIT Chemie-Ingenieurwesen, Technische Chemie, Biotechnologie; LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Fusarium, surface-active proteins, hydrophobins, fungispumins, gushing, pathogenicity
Translated keywords:
Fusarium, oberflächenaktive Proteine, Hydrophobine, Fungispumine, Gushing, Pathogenität
Abstract:
Fusarium species are widespread pathogens on economically important cereals and are of notable impact to human health because they produce mycotoxins. Moreover, accumulation of surface-active proteins in malt causes severe economic losses to breweries because of gushing, the spontaneous over-foaming of carbonated beverages. In this study it could be shown that the hydrophobin FcHyd5p from F. culmorum is a highly surface-active protein with the ability to induce gushing of carbonated beverages. F...     »
Translated abstract:
Fusarien infizieren weltweit ökonomisch wichtige Getreidesorten und haben wegen der Bildung von Mykotoxinen auch Einfluss auf die Gesundheit. Die Akkumulation oberflächenaktiver Proteine in Malz verursacht zudem ökonomische Schäden für Brauereien aufgrund von Gushing, das spontane Überschäumen kohlensäurehaltiger Getränke. In dieser Arbeit konnte gezeigt werden, dass das Hydrophobin FcHyd5p von F. culmorum eine hohe Oberflächenaktivität besitzt und Gushing auslösen kann. Außerdem ist das oberflä...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1079624
Date of submission:
05.07.2011
Oral examination:
15.11.2011
File size:
13602636 bytes
Pages:
138
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20111115-1079624-1-3
Last change:
05.12.2011
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