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Original title:
Untersuchungen zum Einfluss der Hopfungstechnologie auf die Geschmacksstabilität und Harmonie untergäriger Biere
Translated title:
Influence of hopping technology on harmony and flavour stability of beer
Author:
Hanke, Stefan
Year:
2010
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Back, Werner (Prof. Dr.);
Referee:
Back, Werner (Prof. Dr. Dr. habil.); Eßlinger, Hans Michael (Prof. Dr.); Sommer, Karl (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
BRA Brauwesen
Keywords:
Hopfenaroma, Genusswert, Aromahopfen, Bittere, Bier
Translated keywords:
hop aroma, hop flavour, aroma hops, harmony, drinkability, bitterness, beer
Abstract:
In dieser Arbeit wurden die Bitter- und Aromawahrnehmung, im Hinblick auf die Geschmacksstabilität und Harmonie des Bieres behandelt. Die Rolle des Linalools als Indikator für das Hopfenaroma bestätigte sich, da dieses hochsignifikant Intensität und Qualität des Hopfenaromas in Geruch und Trunk beeinflusst hat. Diese Arbeit zeigt den bedeutenden Einfluss des Hopfens auf den Genusswert bzw. die Harmonie des Bieres. Durch eine Pelletgabe zu Kochbeginn werden Substanzen in die Würze/das Bier eingeb...     »
Translated abstract:
In this work the hop derived influence of aroma and bitterness with focus on flavour stability and harmony of beer was investigated. The role of linalool as indicator for hop aroma could be established because of its significant correlation with intensity and quality of the hop aroma. It was also shown that a hop pellet addition at begin of wort boiling influences the bitter harmony in appositive way probably due to unspecific hop constituents or polyphenols. Late hop additions led to an increas...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=808712
Date of submission:
27.08.2009
Oral examination:
22.02.2010
Pages:
331
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20100222-808712-1-0
Last change:
21.11.2017
 BibTeX