User: Guest  Login
Original title:
Aggregation und Fusion von Milchfettkugeln 
Translated title:
Aggregation and Fusion of Milk Fat Globules 
Year:
2008 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Langosch, Dieter (Prof. Dr.) 
Referee:
Weuster-Botz, Dirk (Prof. Dr.) 
Language:
de 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
Milchfettkugeln, Aggregation, Fusion, FRET, Durchflusscytometrie, Fluoreszenz 
Translated keywords:
milk fat globule, FRET, Aggregation, Fusion, flow cytometer, fluorescence 
Abstract:
Die Aggregation und Fusion von biologischen Membranen kann basierend auf dem Fluoreszenzresonanzenergietransfer zwischen zwei membrangebundenen Fluoreszenzfarbstoffen experimentell bestimmt werden. Ziel der Arbeit war es, diese Messtechnik auf das System der Milchfettkugelmembran (MFKM) zu übertragen, so dass physikalischen Veränderungen der Emulsionsstruktur auf der Ebene der MFKM untersucht werden konnten. Durch an Phosphoethanolamin gekoppelten Fluoreszenz¬farbstoffe konnte die Vergrößerung d...    »
 
Translated abstract:
For the experimental determination of aggregation and fusion of biological membranes, the fluorescent resonance energy transfer between membrane integrated fluorescence dyes can be used. The aim of this work was the transfer of this technique to the membrane system of the milk fat globule membrane (MFGM). Thereby, physical changes in emulsion systems at the level of MFGM were be investigated. The fluorescence probes attached to phosphoethanolamine were diluted during the interaction process of t...    »
 
Oral examination:
09.05.2008 
Pages:
130 
Last change:
06.06.2008