User: Guest  Login
Original title:
Mechanical effects in human oral texture perception 
Translated title:
Mechanische Effekte bei der meschlichen Texturwahrnehmung im MundLa perception buccale de la texture: une analyse d'effets mécaniques 
Year:
2006 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Delgado, Antonio (Univ.-Prof. Dr.-Ing. habil.) 
Referee:
Geiger, Eberhard (Univ.-Prof. Dr.-Ing.); Knorr, Dietrich (Univ.-Prof. Dr. rer. nat. techn.) 
Format:
Text 
Language:
en 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
texture; perception; grittiness; mechanoreceptor; tongue; palate; squeeze flow; resolution limits 
Translated keywords:
Textur; Empfindung; Mechanorezeptor; Zunge; Gaumen; Griessigkeit; Sandigkeit; Quetschströmung; Auflösungsvermögen 
Abstract:
The main aim of this work was to gain more insight into the processes of human oral texture perception with the final aim being to understand texture perception to the same extent that taste perception has been understood today. As a first step to this end the geometrical resolution limits for objects in the human mouth were determined. For this, disks of varying diameter (in mm range) and thickness (in micron range) were evaluated in pair comparisons, where the larger respectively thicker sampl...    »
 
Translated abstract:
Das Kernziel dieser Arbeit war es, mehr Einsicht in die Prozesse der Texturwahrnehmung zu gewinnen und diese letztendlich soweit zu verstehen, wie es derzeit für Geschmackswahrnehmung der Fall ist. Hierfür wurde zunächst im ersten Teil der Arbeit die Sensilität der Wahrnehmung bezüglich Scheibchen unterschiedlicher Grösse, d.h. Scheibchen im Milimeter Bereich bezüglich des Durchmessers und im Mikrometer Bereich für die Dicke, im Mund zwischen Zunge und Gaumen als paarweiser Vergleich evaluiert....    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München 
Oral examination:
10.11.2006 
File size:
2981938 bytes 
Pages:
201 
Last change:
05.12.2006