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Original title:
Verwertung von Prozessbieren in der Brauerei 
Translated title:
Recycling of waste beers in the brewery 
Year:
2006 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Back, Werner (Prof. Dr.-Ing. Dr.-Ing. habil.) 
Referee:
Meyer-Pittroff, Roland (Prof. Dr.-Ing.); Wackerbauer, Karl (Prof. Dr.-Ing.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
BRA Brauwesen 
Keywords:
Prozessbiere; Hefebierrückgewinnung; Geschmackstabilität; Schaumstabilität; Wirtschaftlichkeit 
Translated keywords:
waste beers; yeast beer recycling; flavour stability; foam stability; economics 
Controlled terms:
Brauerei; Bier; Recycling; Wirtschaftlichkeit; Bierherstellung; Prozessökonomie 
TUM classification:
BRA 805d; BRA 380d; BRA 330d 
Abstract:
Die betriebsinterne Verwertung von Prozessbieren (PB) zur Minimierung des Bierschwandes stellt den Kern der Arbeit dar. Als mengenmäßig bedeutsamste PB haben sich Hefebiere (HB), Vor-, Zwischen- und Nachläufe (VZNL) aus der Filtration, Biere aus unterfüllten bzw. falsch etikettierten Flaschen aus der Abfüllung sowie Rückbiere herausgestellt. Verschiedene Indikatoren in Hefezellen und im HB wurden zur Kontrolle von Hefebierrückgewinnungsanlagen ermittelt. Um eine hohe Qualität der wiedergewinnbar...    »
 
Translated abstract:
The quintessence of this work was to describe internal possibilities for recycling of waste beers in order to minimize beer losses in the brewery. Quantitatively, yeast beers, pre and post runs from filtration, beers from underfilled or mislabelled bottles from filler and return beers are the most significant types of waste beers within a brewery. To evaluate recovery systems for yeast beers, various indicators for yeast cells and for yeast beers were developed. Yeast suspensions have to be proc...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München 
Oral examination:
04.10.2006 
File size:
2430620 bytes 
Pages:
282 
Last change:
21.11.2017