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Original title:
Online-Techniken zur Echtzeit-Analyse von flüchtigen Verbindungen in Kaffee-Röstgasen 
Translated title:
Online techniques for real-time analysis of volatiles compounds in coffee roasting offgas 
Year:
2004 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Zimmermann, R. (Prof. Dr.) 
Referee:
Kettrup, A. (Prof. Dr.); Parlar, Harun (Prof. Dr. Dr. habil. Dr. h.c.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
REMPI; SPI; VUV; PTR; Massenspektrometrie; TOF; Kaffee; online; Hauptkomponenten-Analyse; Rösten 
Translated keywords:
REMPI; SPI; VUV; PTR; mass spectrometry; tof; coffee; online; principal component analysis; roasting 
Abstract:
Inhalt dieser Arbeit ist der Online-Nachweis von flüchtigen Verbindungen im Röstgas der Kaffeeproduktion. Dazu wurde eine Analytik aufgebaut, die durch weiche, selektive Ionisation und anschließender massenspektrometrischer Detektion aus einer Vielzahl von flüchtigen Verbindungen einzelne Substanzen online und in Echtzeit über den Röstverlauf detektiert. Zur Ionisation wurden laser- und chemisch basierte Techniken eingesetzt. Schwerpunkt der Arbeit ist die Anpassung der Probennahme auf die Bedür...    »
 
Translated abstract:
Content of this work is an on-line measurement of volatile organic compounds in the coffee roasting offgas. There was built up an analytical technique, to detect single compounds out of a complex gas mixture (like coffee roasting offgas) using soft and selective ionisation techniques (REMPI, SPI, PTR) coupled with mass spectrometric detectors (TOF, quadrupol). Laser based and chemical based techniques were used for ionisation. Focal points of this work were several improvements in adapting the s...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
21.05.2004 
File size:
12569917 bytes 
Pages:
305 
Last change:
30.08.2006