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Original title:
DNA-based quantification of food allergens: Comparative assessment of quantification methods and application of the standard addition 
Translated title:
DNA-basierte Quantifizierung von allergenen Lebensmitteln: Vergleichende Bewertung von Quantifizierungsmethoden und Applikation der Standardaddition 
Year:
2020 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.) 
Referee:
Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie 
TUM classification:
LEB 050d 
Abstract:
The performance of different DNA-based methods for the quantification of food allergens (i) with matrix-adapted calibration, (ii) using an internal standard, and (iii) by standard addition was compared on the basis of pre-defined framework conditions and uniform criteria. The standard addition emerged as the most appropriate approach and was combined with a tetraplex real-time PCR. The established method was validated and tested for its suitability using commercially available food samples. 
Translated abstract:
Die Leistungsfähigkeit DNA-basierter Methoden zur Quantifizierung von allergenen Lebensmitteln mittels matrix-adaptierter Kalibrierung, unter Verwendung eines internen Standards und mit Hilfe einer Standardaddition wurde unter vordefinierten Rahmenbedingungen auf Basis einheitlicher Kriterien verglichen. Die Standardaddition erwies sich als die geeignetste und wurde mit einer tetraplex real-time PCR kombiniert. Die etablierte Methode wurde validiert und ihre Eignung an kommerziellen Proben gezei...    »
 
Oral examination:
31.01.2020 
File size:
15065429 bytes 
Pages:
86 
Last change:
14.02.2020