User: Guest  Login
Original title:
Rapeseed proteins for technical applications – extraction, isolation and modification
Translated title:
Rapsproteine für technische Anwendungen – Extraktion, Isolation und Modifikation
Author:
Fetzer, Andreas
Year:
2021
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Advisor:
Eisner, Peter (Prof. Dr. habil.)
Referee:
Eisner, Peter (Prof. Dr. habil.); Briesen, Heiko (Prof. Dr.); Sieber, Volker (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
BIO Biowissenschaften
Keywords:
rapeseed - canola - biorefinery - protein isolation - protein modification - functional properties - bio-based materials
Translated keywords:
Raps - Bioraffinerie - Proteinisolation - Proteinmodifikation - Funktionelle Eigenschaften - Biobasierte Materialien
Abstract:
The extraction, isolation and modification of proteins from residual materials of the rapeseed industry was studied in regard to their application in the technical industry. Mild seed processing during defatting proved to be essential for high protein isolation yields. Protein content and functionality of protein preparations were determined by the isolation process, i.e. ultrafiltration or combined acidic precipitation/ ultrafiltration. Protein modification served as a promising tool to increas...     »
Translated abstract:
Extraktion, Isolation und Modifikation von Proteinen aus Reststoffen der Rapsverarbeitung wurden hinsichtlich deren Anwendung in der technischen Industrie untersucht. Milde Bedingungen während der Entölung stellten sich als essenziell für hohe Proteinausbeuten heraus. Proteingehalt und Funktionalität wurden durch den Isolationsprozess bestimmt (Ultrafiltration oder kombinierte saure Fällung/ Ultrafiltration). Die Proteinmodifikation diente als vielversprechendes Instrument zur Erhöhung des Appli...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1577064
Date of submission:
27.11.2020
Oral examination:
11.05.2021
File size:
14684026 bytes
Pages:
109
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20210511-1577064-1-5
Last change:
08.07.2021
 BibTeX