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Original title:
Herstellung von D-Galacturonsäure aus Agrarreststoffen mit Aspergillus niger im Rührkesselreaktor
Translated title:
Production of D-galacturonic acid from agricultural residues with Aspergillus niger in a stirred-tank reactor
Author:
Schäfer, Dominik Sebastian
Year:
2022
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Engineering and Design
Advisor:
Weuster-Botz, Dirk (Prof. Dr.)
Referee:
Weuster-Botz, Dirk (Prof. Dr.); Benz, Johan Philipp (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CIT Chemie-Ingenieurwesen, Technische Chemie, Biotechnologie
TUM classification:
CIT 900
Abstract:
Die pectinolytische Aktivität verschiedener A. niger Stämme wurde in kontrollierten Rührkesselreaktoren vergleichend charakterisiert. Mit der durch A. niger hergestellten Enzymmischung wurden geeignete Reaktionsbedingungen zur Hydrolyse pektinreicher Zuckerrübenschnitzel identifiziert. Die anschließende Prozessintegration von Enzymherstellung mit A. niger und Hydrolyse der Zuckerrübenschnitzel in einem Rührkesselreaktor ermöglichte eine effiziente Herstellung von D-Galacturonsäure.
Translated abstract:
The pectinolytic activity of different A. niger strains was characterized in controlled stirred-tank bioreactors in a comparative study. Suitable reaction conditions for hydrolysis of pectin-rich extracted sugar beet press pulp were identified using the enzyme mix produced by A. niger. A subsequent process integration of enzyme production with A. niger and hydrolysis of sugar beet pulp in a stirred-tank bioreactor enabled efficient production of D-galacturonic acid.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1661340
Date of submission:
23.06.2022
Oral examination:
21.10.2022
File size:
9136009 bytes
Pages:
188
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20221021-1661340-1-3
Last change:
16.01.2023
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