Originaltitel:
Contributions to Real-time Visual Tracking and Live Environment Modeling for Augmented Reality Applications
Originaluntertitel:
Design and Implementation of New Methods and Evaluations on Real Image-based Ground Truth Data
Übersetzter Titel:
Echtzeit Kamera-Tracking und Umgebungsrekonstruktion für Augmented Reality Anwendungen
Übersetzter Untertitel:
Entwurf und Implementierung neuartiger Methoden und Evaluierungen anhand von Bildsequenzen mit hochgenau bekannter Kamerapose
Fakultät für Informatik
Navab, Nassir (Prof. Dr.)
Navab, Nassir (Prof. Dr.); Reitmayr, Gerhard (Prof. Dr.)
Fachgebiet:
DAT Datenverarbeitung, Informatik
Stichworte:
visual tracking, benchmark, non-linear optimization, rgbd, occlusion, template tracking, augmented reality
Übersetzte Stichworte:
optisches Kameratracking, benchmark, nicht-lineare Optimierung, RGBD, Verdeckung, Augmented Reality
Schlagworte (SWD):
Objektverfolgung; Echtzeitverarbeitung; Erweiterte Realität Informatik
TU-Systematik:
DAT 758d; DAT 760d; DAT 766d
Kurzfassung:
Real-time visual tracking and live environment modeling are key problems of Augmented Reality applications. This thesis presents a novel methodology for benchmarking visual tracking algorithms. Ground truth camera motions are obtained by mounting a camera on a highly precise mechanical measurement arm and performing several calibration steps. In 2009, we published the first systematic dataset based on real images and specifically created for planar template-based tracking. It is part of...    »