Knowledge Representations for Planning Manipulation Tasks
Wissensrepräsentationen für die Planung von Manipulationsaufgaben
Fakultät für Informatik
Beetz, Michael (Prof., Ph.D.)
Beetz, Michael (Prof., Ph.D.); Hirzinger, Gerd (Prof. Dr.)
DAT Datenverarbeitung, Informatik; FER Fertigungstechnik
task reasoning, knowledge representation, path planning, visualization, robot arm workspace
Aufgabenanalyse, Wissensrepräsentation, Bahnplanung, Visualisierung, Arbeitsraum eines Roboterarms
In this thesis, the capability map, a novel general representation of the kinematic capabilities of a robot arm, is introduced. The capability map allows to determine how well regions of the workspace are reachable for the end effector in different orientations. It is a representation that can be machine processed as well as intuitively visualized for the human. The capability map and the derived algorithms are a valuable source of information for high- and low-level planning processes. The v...    »