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Original title:
Zum Vorkommen von antibiotikaresistenten Bakterien und Resistenzgenen in Lebensmitteln pflanzlicher Herkunft
Translated title:
Prevalence of antibiotic resistant bacteria and genes encoding tetracycline resistance in vegetable food
Author:
Helmke, Katharina
Year:
2007
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Bauer, Johann (Prof. Dr. Dr. h.c.)
Referee:
Bauer, Johann (Prof. Dr. Dr. h.c.); Scherer, Siegfried (Prof. Dr. habil.)
Language:
de
Subject group:
BIO Biowissenschaften; LAN Landbauwissenschaft
Controlled terms:
Pflanzliches Lebensmittel; Bakterien; Antibiotikum; Arzneimittelresistenz; Resistenzgen
TUM classification:
LEB 036d; LEB 300d
Abstract:
Aus pflanzlichen Lebensmitteln wurden 1855 Bakterienstämme - E. coli (34), Coliforme (688), Pseudomonas spp. (439), Enterococcus spp. (682), Listeria spp. (11) und Salmonella spp. (1) – isoliert und gegenüber bis zu 30 Antibiotika im Mikrodilutionsverfahren getestet. Darüber hinaus wurde versucht, das Vorkommen von tet(B), tet(M) und tet(O) zu quantifizieren. Fast immer ergaben sich deutlich geringere Resistenzraten für pflanzliche Isolate als für solche aus humanklinischem Untersuchungsmaterial...     »
Translated abstract:
All together antibiotic susceptibility of 1855 bacteria isolates from vegetable foodstuff - E. coli (34), coliform bacteria (688), Pseudomonas spp. (439), Enterococcus spp. (682), Listeria spp. (11) and Salmonella spp. (1) - was tested by microdilution against 30 antibiotics and tet(B), tet(M) and tet(O) genes encoding tetracycline resistance were quantified. Mostly isolates from vegetable food showed much lower resistance than isolates from human clinical samples and pig manure. Coliform bacter...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=606471
Date of submission:
05.03.2007
Oral examination:
20.07.2007
Pages:
248
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20070726-606471-1-3
Last change:
14.08.2007
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