User: Guest  Login
Original title:
Drying Stress and Survival of Shigella and Salmonella in Food Derived Model Systems 
Translated title:
Trocknungsstress und Überleben von Shigella und Salmonella in lebensmittelähnlichen Modelsystemen 
Year:
2005 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Vogel, Rudi (Univ.-Prof. Dr. rer. Nat. habil.); Harris, Linda (Prof. Ph.D.) 
Referee:
Hinrichs, Jörg (Univ.-Prof. Dr.-Ing. habil.) 
Format:
Text 
Language:
en 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
Shigella; Salmonella; desiccation; survival; stress 
Translated keywords:
Shigella; Salmonella; Trocknungsstress; Überleben 
TUM classification:
LEB 020d 
Abstract:
Shigella and Salmonella are main causes of foodborne illnesses and intoxications. Because of their drying-resistance they a food safety problem during production. Therefore survival and drying stress of those pathogenic bacteria were characterized. A dependency of survival, cell density, and carrier medium was shown. Furthermore cells up-regulated the production of general stress-, energy pathway-, and membrane-proteins. For Shigella a over-expression of trehalose pathway proteins was shown, whi...    »
 
Translated abstract:
Salmonellen und Shigellen sind Hauptverursacher lebensmittelbedingter Infektionen und Intoxikationen. Aufgrund ihrer Resistenz gegenüber Trocknung sind sie ein Problem für die Sicherheit verarbeiteter Lebensmittel. Deswegen wurden die Überlebensfähigkeit und der Trocknungsstress dieser pathogenen Bakterien charakterisiert. Es wurde eine Abhängigkeit des Überlebens von der Zelldichte und des Auftragsmediums gezeigt. Des weiteren exprimierten die Zellen während der Trocknung allgemeine Stressprote...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München 
Oral examination:
23.06.2005 
Controlled terms:
Lebensmittel Shigella Salmonella Trocknung 
File size:
2719803 bytes 
Pages:
168 
Last change:
13.04.2006