User: Guest  Login
Original title:
Mechanisms underlying the effects of inulin-type fructans on the intestinal calcium absorption 
Translated title:
Mechanismen der intestinalen Calciumresorption unter Einfluß von inulin-ähnlichen Fruktanen 
Year:
2005 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Daniel, Hannelore (Prof. Dr.) 
Referee:
Rechkemmer, Gerhard (Prof. Dr.) 
Format:
Text 
Language:
en 
Subject group:
OEK Ökotrophologie, Ernährungswissenschaft 
Keywords:
calcium; absorption; large intestine; fructans; inulin; oligofructose 
Translated keywords:
Calcium; Absorption; Dickdarm; Fruktane; Inulin; Oligofruktose 
TUM classification:
OEK 460d; OEK161d 
Abstract:
Inulin-type fructans in a diet are selectively fermented by the large intestinal microflora which causes a multitude of effects that are considered as beneficial for human health and well-being. One of these well documented actions is an increased intestinal calcium absorption, similarly observed in experimental animals and in humans. Since the underlying mechanisms are not yet understood, various in vivo and in vitro experiments with rats were conducted to elucidate the molecular actions of the...    »
 
Translated abstract:
Polymere der Fruktose (Inulin und Oligofruktosen) als Nahrungskomponenten werden selektiv von der Mikroflora im Dickdarm fermentiert und dies wird mit einer Reihe von positiven Wirkungen auf die menschliche Gesundheit und das Wohlbefinden in Zusammenhang gebracht. Einer der beschriebenen Effekte besteht in der Erhöhung der intestinalen Calciumresorption, die in vielen tierexperimentellen Studien, aber auch am Menschen dokumentiert wurde. Da die zugrundeliegenden Mechanismen bisher jedoch nicht h...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München 
Oral examination:
01.08.2005 
Controlled terms:
Dickdarm Calciumstoffwechsel Oligofructosen Calcium Adsorption Polyfructosane Inulin 
File size:
1670393 bytes 
Pages:
101 
Last change:
30.11.2005