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Original title:
Molekulare und klinische Auswirkungen einer Hochdruckbehandlung von allergenen Lebensmitteln 
Translated title:
Molecular and Clinical Effects of High Pressure Treatment of Allergenic Food 
Year:
2003 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Meyer-Pittroff, R. (Univ.-Prof. Dr.- Ing.) 
Referee:
Meyer-Pittroff, R. (Univ.-Prof. Dr.- Ing.); Kulozik, U. (Univ.-Prof. Dr.- Ing., Dr.- Ing. habil.); Ring, J. (Univ.-Prof. Dr. med., Dr. phil.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie; OEK Ökotrophologie, Ernährungswissenschaft 
Keywords:
Hochdruckbehandlung; Lebensmittel; Allergie; Allergenität; Lebensmittelallergie 
Translated keywords:
High Pressure Treatment; Food; Allergy; Allergenicity; Food Allergy 
Controlled terms:
Lebensmittel Allergen Hochdruck Proteine Chemische Struktur; Lebensmittelallergie Hochdruck Proteine Chemische Struktur 
TUM classification:
LEB 050d; OEK 210d 
Abstract:
Zur Untersuchung des Einflusses einer Hochdruckbehandlung auf die Allergenität von Lebensmitteln wurden verschiedene Lebensmittel, deren Allergene Birkenpollen assoziiert sind, ausgewählt. Die Auswahl umfasste Haselnuss, Karotte, Kirsche, Pfirsich, Sellerie und Apfel. Native und hochdruckbehandelte Lebensmittelproben (300 und 600 MPa bei fünfminütiger Haltezeit) wurden mittels Prick to Prick-Test am allergischen Patienten getestet. In vielen Fällen konnte eine Reduktion der Allergenität durch di...    »
 
Translated abstract:
The aim of this study is to elicit the influence of high pressure treatment on the allergenicity of foods. Several birch pollen allergy related foods were selected for testing. The selection included hazelnut, carrot, cherry, peach, celery and apple. Native and high pressure treated samples (300 MPa and 600 MPa and 5 minutes dwell) were tested by means of prick to prick test in allergic patients. In general, a decrease of allergy symptoms due to high pressure treatment could be observed. An inac...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
11.02.2003 
File size:
2899941 bytes 
Pages:
139 
Last change:
27.06.2005