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Original title:
Entwicklung einer Technologie zur Herstellung alternativer Fermentationsgetränke auf Würzebasis mittels selektierter und charakterisierter Laktobazillen 
Translated title:
Technolgy-Design to produce alternative Fermentation Beverages on a Wort Basis employing selected and characterised Lactic Acid Bacteria 
Year:
2002 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Referee:
Geiger, E. (Univ.-Prof. Dr.-Ing.); Vogel, Rudi F. (Prof. Dr. habil.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
Brauereirohstoffe; Würze; Fermentation; Laktobazillen; Functional Drinks 
Translated keywords:
Brewery Raw Materials; Wort; Fermentation; Lactic Acid Bacteria; Functional Drinks 
Controlled terms:
Lactobacillus Bierwürze Fermentation Getränkeherstellung; Lactobacillus Bierwürze Fermentationsprodukt Getränk 
TUM classification:
LEB 619d; LEB 710d; LEB 739d 
Abstract:
In der Dissertation wurde ein Technologie-Design erarbeitet, das es Brauereien ermöglicht, mit den vorhandenen Rohstoffen und der gegebenen technischen Ausstattung alkoholfreie Erfrischungsgetränke herzustellen. Kernstück der Technologie ist ein Fermentationsschritt, an dessen Ende ein Basisgetränk entsteht, das zu verschiedenen Varianten ausgemischt werden kann. Diese Getränke besitzen aufgrund der natürlichen Rohstoffe und durch den Fermentationsschritt ernährungsphysiologischen Zusatznutzen....    »
 
Translated abstract:
With this thesis a technology-design was developed, which allows breweries, with their own raw materials and their own equipment to produce alternative non alcoholic beverages. The technology is based on a fermentation process which results in a basis beverage that can be blended to a lot of varieties. Because of the natural ingredients and the fermentation step, the beverages have a high nutritional value. For the fermentation suitable lactic acid bacteria were selected and characterized. With...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
13.12.2002 
File size:
3675175 bytes 
Pages:
139 
Last change:
27.06.2005