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Original title:
Identifizierung stresssensitiver Proteine für die Medizin und Lebensmitteltechnologie aus dem Proteom von Saccharomyces cerevisiae 
Translated title:
Identification of stresssensitve proteins for medical and food technology applications out of the proteome of Saccharomyces cerevisiae 
Year:
2001 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Görg, A. (Prof., Dr.) 
Referee:
Parlar, Harun (Prof. Dr. Dr. habil. Dr. h.c.); Zäh, Michael F. (Univ. Prof. Dr.-Ing.), Abele, Eberhard (Univ. Prof. Dr.-Ing.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
BIO Biowissenschaften; CHE Chemie 
Keywords:
Streß; Saccharomyces cerevisiae; Hefe; 2D Elektrophorese; Zellwandproteine 
Translated keywords:
Stress; Saccharomyces cerevisiae; yeast; 2D electrophoresis; cell wall proteins 
Controlled terms:
Saccharomyces cerevisiae Stressproteine Zellwand Proteine 
TUM classification:
CHE 828d; BIO 325d 
Abstract:
In der vorliegenden Arbeit werden mit der hochauflösenden zweidimensionalen Gelelektrophorese und der MALDI tof MS - Analyse aus dem radioaktiv markiertem (35-Schwefel) Proteom von Saccharomyces cerevisiae und Saccharomyces boulardii erstmals stresssensitive Proteine bzgl. der Induktion des Lyophilisierens detektiert und identifiziert. Des weiteren wird eine Methode für die selektive Extraktion von Zellwandproteinen der Hefe erstmals beschrieben. Die Identifizierung (MALDI - MS) und funktionale...    »
 
Translated abstract:
In the presented dissertation, with the methods of high sensitive 2D -electrophoresis and MALDI TOF analysis, stresssensitive proteins for the induction of lyophilisation, could be detected and identified for the first time. Further a method for the selective extraction of yeasts cell wall proteins is presented.The identification (MALDI MS)and functional analysis of those proteins lead to the detection of a potential target for an antimycotic agens. 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
22.06.2001 
File size:
40216923 bytes 
Pages:
229 
Last change:
09.03.2006