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Original title:
Optimierung der mikrobiellen Herstellung von Dihydroxyaceton 
Translated title:
Optimization of the microbial production of Dihydroxyacetone 
Year:
2005 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät für Maschinenwesen 
Advisor:
Hekmat, Dariusch (Priv.-Doz. Dr.) 
Referee:
Weuster-Botz, Dirk (Prof. Dr.); Hekmat, Dariusch (Priv.-Doz. Dr.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
CHE Chemie; CIT Chemie-Ingenieurwesen, Technische Chemie, Biotechnologie 
Keywords:
Dihydroxyaceton; Gluconobacter oxydans; zweistufiges zyklisch betriebenes Zulaufverfahren; segregiertes Verzugszeitmodell 
Translated keywords:
Dihydroxyacetone; Gluconobacter oxydans; two-stage repeated-fed-batch process; transient segregated mathematical model 
Controlled terms:
Dihydroxyaceton; Enzymkatalysator; Gluconobacter oxydans; Mehrstufenprozess; Prozessoptimierung; Technikumsanlage 
TUM classification:
CIT 970d; CHE 647d 
Abstract:
Stand der Technik der mikrobiellen Herstellung von Dihydroxyaceton (DHA) aus Glycerin mit Gluconobacter oxydans ist das Zulaufverfahren. Eine vorteilhafte Alternative bietet das halbkontinuierliche zweistufige zyklisch betriebene Zulaufverfahren. Basierend auf umfangreichen experimentellen Untersuchungen des Einflusses der DHA-Wachstumsinhibition konnte das Verfahren erfolgreich implementiert werden. Eine erste Optimierung des Prozesses wurde durch die Zugabe einer zweiten Kohlenstoffquelle und...    »
 
Translated abstract:
The conventional process for the microbial production of Dihydroxyacetone (DHA) from glycerol by Gluconobacter oxydans is the discontinuous fed-batch fermentation. A favoured alternative to the fed-batch fermentation represents the semi-continuous repeated-fed-batch operation. The process was realized successfully on experimental investigations of the inhibitory effect of the product DHA on the metabolism of Gluconobacter oxydans. A first optimization of the process was reached with the addition...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
22.04.2005 
File size:
6181461 bytes 
Pages:
192 
Last change:
17.07.2007