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Original title:
Virulence Attenuation through Chemical and Genetic Manipulation of the Staphylococcus aureus ClpXP Protease 
Translated title:
Verminderung der Virulenz durch Chemische und Genetische Manipulation der Staphylococcus aureus ClpXP Protease 
Year:
2017 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät für Chemie 
Advisor:
Sieber, Stephan A. (Prof. Dr.) 
Referee:
Sieber, Stephan A. (Prof. Dr.); Feige, Matthias (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
CHE Chemie 
Keywords:
Staphylococcus aureus; antivirulence; protease; proteomics; inhibitors 
Translated keywords:
Staphylococcus aureus; Antivirulenz; Protease; Proteomik; Inhibitoren 
TUM classification:
CHE 600d; CHE 800d 
Abstract:
The rise of antibiotic resistant bacteria, such as multidrug-resistant Staphylococcus aureus, calls for novel treatment solutions. Targeting of bacterial virulence represents one potential strategy, with the ClpXP protease complex of S. aureus as a crucial regulator. This protease complex was further investigated by chemical and genetic modification. Novel inhibitors of ClpX and ClpXP were discovered and characterized in vitro, as well as in vivo. Genetic modification of clpP revealed new insigh...    »
 
Translated abstract:
Das immer häufigere Aufkommen von antibiotikaresistenten Bakterien, wie z.B. Staphylococcus aureus, verlangt nach neuen Strategien zur Lösung des Problems. Die Adressierung der bakteriellen Virulenz stellt eine mögliche Strategie dar. Der ClpXP-Proteasekomplex von S. aureus ist ein wichtiger Regulator der Virulenz und wurde daher, durch chemische und genetische Modifikation, genauer untersucht. Neue Inhibitoren von ClpX und ClpXP wurden entdeckt und sowohl in vitro, als auch in vivo charakterisiert. Zusätzlich ergaben genetische clpP-Modifikationen neue Einsichten in die ClpP vermittelte Virulenzregulation. 
Oral examination:
21.12.2017 
File size:
5810341 bytes 
Pages:
125 
Last change:
31.12.2018