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Original title:
Influence of gases on the integrity of packaging materials upon high pressure treatment 
Translated title:
Einfluss von Gasen auf die Integrität von Verpackungsmaterialien bei der Hochdruckbehandlung von Lebensmitteln 
Year:
2017 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.) 
Referee:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.); Majschak, Jens-Peter (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
High pressure processing, Supercritical gases, Explosive Decompression Failure, Polyethylene 
Translated keywords:
Hochdruckbehandlung, Überkritische Gase, Polyethylene, Sauerstoffpermeation 
TUM classification:
LEB 150d 
Abstract:
High pressure processing of food in modified atmosphere packaging is part of a hurdle concept for prolonging the shelf life of microbiologically sensitive food. As common gases are in a supercritical state during pressure treatment, interactions between gases and packaging materials may occur, endangering packaging integrity by related damages. The aim of the study was to identify failure mechanisms and their dependence on packaging parameters. The development of a new measurement method allowed...    »
 
Translated abstract:
Die Hochdruckbehandlung von Lebensmitteln in Packungen mit modifizierter Atmosphäre ist Teil eines Hürdenkonzepts zur Haltbarkeitsverlängerung von mikrobiologisch empfindlichen Produkten. Wechselwirkungen zwischen Gasen - teilweise im überkritischen Zustand - und Verpackungsmaterialien können Packungen schädigen. Schädigungsmechanismen und ihre Abhängigkeit von den Verpackungseigenschaften wurden identifiziert. Ein neues Messverfahren wurde entwickelt, das die Quantifizierung der Sauerstoffperme...    »
 
Oral examination:
13.11.2017 
File size:
3648688 bytes 
Pages:
202 
Last change:
18.12.2017