Silicon to Nickel Silicide Longitudinal Nanowire Heterostructures: Synthesis, Electrical Characterization and Novel Devices
Silizium zu Nickel-Silizid Longitudinale Heterostrukturen in Nanodrähten: Synthese, Elektrische Charakterisierung und Neuartige Bauelemente
Fakultät für Elektrotechnik und Informationstechnik
Lugli, Paolo (Prof., Ph.D.)
Riechert, Henning (Prof.-Dr.); Lugli, Paolo (Prof., Ph.D.)
ELT Elektrotechnik; PHY Physik
nanowire, silicon, Si, nickel silicide, NiSi, NiSi2, heterostructure, Schottky barrier, Schottky transistor, FET, polarity control, one-dimensional
Nanodraht, Silizium, Si, Nickel-Silizid, NiSi, Heterostruktur, Schottky Barriere, Schottky Transistor, FET, Polarität, Eindimensional
The scope of this thesis is the synthesis and electrical characterization of Si to Ni silicide nanowire heterostructures with the focus on investigating their electronic transport properties and conceiving a novel type of transistor. Intrinsic Si nanowires (SiNW) were grown employing the vapor-liquid-solid mechanism. A central part of this thesis is the development of the longitudinal intrusion of Ni silicide into the SiNWs resulting in interfaces with a sharpness of at most a couple of nanom...    »