Integrated Sensor Analysis of the GRACE Mission
Integrierte Sensoranalyse der GRACE Mission
Fakultät für Bauingenieur- und Vermessungswesen
Rummel, Reiner (Prof. Dr. Dr. h.c.)
Rummel, Reiner (Prof. Dr. Dr. h.c.)
BAU Bauingenieurwesen, Vermessungswesen
GRACE, sensor analysis, accelerometer, star sensor, K-band ranging system
GRACE, Sensoranalyse, Beschleunigungsmesser, Sternsensor, K-Band Abstandsmesssystem
Controlled terms:
Satellitengeodäsie; Sternsensor; Schwerefeld
TUM classification:
BAU 936d
The geodetic twin satellite mission GRACE delivers gravity field models of the Earth of unprecedented accuracy. However, the originally defined mission baseline is not (quite) reached. Among others, deficiencies in the gravity field sensor system or the related signal processing could be responsible for the degraded performance. In this work the GRACE gravity field sensor system is subject to an integrated sensor analysis. First, models of the satellite environment are derived, including a com...    »

Die Schwerefeldmission GRACE liefert Schwerefeldmodelle bisher nicht verfügbarer Qualität. Aber die vor dem Start anvisierte Genauigkeit wurde nicht ganz erreicht. Unter anderem könnten Fehler im Schwerefeldmesssystem und in der dazugehörigen Signalverarbeitung für die reduzierte Genauigkeit verantwortlich sein. In dieser Arbeit wird das GRACE Schwerefeldmesssystem einer integrierten Sensoranalyse unterzogen. Zunächst werden Modelle der Satellitenumgebung vorgestellt, einschließlich eines Ve...    »

21.12.2007
19.11.2009