Waldstrukturen als Steuergröße für Artengemeinschaften in kollinen bis submontanen Buchenwäldern
Forest strucures as key factor for beetle and bird communities in beech forests
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Pretzsch, Hans (Univ.-Prof.)
Quednau, Hans-Dietrich (Univ.-Prof.); Schopf, Reinhard (Univ.-Prof.)
Format:
FOR Forstwissenschaften; BIO Biowissenschaften
Buchenwälder; Schwellenwerte; Totholz; Xylobionte Käfer; Vögel; Habitatbewertung
Beech forests; Critical values; Dead wood; saproxylic beetles; birds; habitatevaluation
Controlled terms:
Buchenwald Habitat Vögel Ökosystem Käfer
TUM classification:
FOR 150d; BIO 728d
Rotbuchenwälder (Fagus sylvatica) haben ihren Verbreitungsschwerpunkt in Mitteleuropa. Daher ist die globale Verantwortung für ihren Erhalt in Deutschland besonders groß. Die Frage was die Naturnähe eines Buchenwaldes im Sinne einer möglichst vollständigen Lebensgemeinschaft ausmacht ist Gegenstand der vorliegenden Arbeit. Die Untersuchungen erfolgten innerhalb eines zusammenhängenden Waldgebietes in Nordbayern. Als Zielgruppen wurden für die Naturnähebewertungen Vögel und xylobionte Käfer gewäh...    »

Beech forests (Fagus sylvatica) have their focal distribution area in Central Europe. Thus, Germany holds a main part of the responsibility for their preservation. The target question subject of this study is: What are indicators for naturalness of beech dominated forests, in the sense of a complete species composition. The research was conducted in the boundaries of a coherent forest area in the Steigerwald in northern Bavaria. Birds and saproxylic beetles were chosen as a target group for the...    »

Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München