3D Cardiac Tissue Engineering for Studying Hypoplastic Left Heart Syndrome and other Disease Phenotypes
Die Herstellung von kardialem 3D Gewebe zur Erforschung des Hypoplastischen Linksherzsyndromes und anderer Erkrankungsphänotypen
Fakultät für Medizin
Moretti, Alessandra (Prof. Dr.)
Moretti, Alessandra (Prof. Dr.); Kossatz, Susanne (Prof. Dr.); Mägdefessel, Lars (Prof. Dr.)
MED Medizin
3D tissue engineering, hiPSC, hiPSC-CMs, HLHS, congenial heart disease
HLHS, hiPSC, hiPSC-CM, 3D Kultur
TUM classification:
MED 410d
Congenital heart diseases are a difficult target for clinical and developmental studies. Particularly, the investigation of pathophysiologic changes in early stages of cardiogenesis is vastly limited because of the restricted access to patient material at different stages of human development. The advent of hiPSC technology and the possibility of generating patient- specific hiPSC-cardiomyocytes solved the obstacles of limited tissue access to some extent, providing a new platform for molecula...    »

Seit Beginn der erfolgreichen Differenzierung von humanen induzierten pluripotenten Stammzellen (hiPSC) zu Kardiomyozyten (hiPSC-CM) wurde eine neuartige molekulare Untersuchung verschiedenster genetischer Mutationen im Kontex von intakten, lebenden humanen Zellen möglich, welches das Krankheitsverständnis vertieft und die Identifizierung pathophysiologischer Vorgänge unterschiedlichster kardiovaskulärer Erkrankungen ermöglicht hat. Das hiPSC-CM Zellmodell bietet sich auch für die Erforschung...    »

19.05.2022
28.07.2022