Algebraic Systems of Fixpoint Equations over Semirings: Theory and Applications
Algebraische Systeme von Fixpunktgleichungen über Semiringen: Theorie und Anwendungen
Fakultät für Informatik
Esparza Estaun, Francisco Javier (Prof. Dr. Dr. h.c.)
Esparza Estaun, Francisco Javier (Prof. Dr. Dr. h.c.); Holzer, Markus (Prof. Dr.)
DAT Datenverarbeitung, Informatik
TUM classification:
DAT 500d
Algebraic systems of fixpoint equations $X = F(X)$ arise in various areas of computer science. In this thesis we study algorithms for solving algebraic systems based on Newton's method as proposed by (Esparza, Kiefer, Luttenberger, 2010). We first investigate the theoretical properties and algorithmics of Newton's method on semirings. Then we present FPsolve, an efficient and generic implementation of various methods for solving algebraic systems over semirings. Finally, we explore applicatio...    »

Algebraische Systeme von Fixpunktgleichungen finden Anwendung in verschiedenen Bereichen der Informatik. In dieser Arbeit beschäftigen wir uns mit Algorithmen zur Lösung von algebraischen Systemen, welche auf dem Newtonverfahren basieren (nach Espraza/Kiefer/Luttenberger, 2010). Wir untersuchen die theoretischen und algorithmischen Eigenschaften des Newtonverfahrens auf Semiringen. Anschließend stellen wir FPsolve vor, eine effiziente und generische Implementierung verschiedener Methoden zur...    »

23.02.2016
1420241 bytes