Efficient Higher Order Discontinuous Galerkin Time Discretizations for Parabolic Optimal Control Problems
Effiziente unstetige Galerkin-Zeitdiskretisierungen höherer Ordnung für parabolische Optimierungsprobleme
Fakultät für Mathematik
Vexler, Boris (Prof. Dr.)
Vexler, Boris (Prof. Dr.); Apel, Thomas (Prof. Dr.); Richter, Thomas (Prof. Dr.)
MAT Mathematik
discontinuous Galerkin time stepping, optimal control, high-order methods, hp methods, adaptivity, parabolic equations
unstetige Galerkin-Zeitschrittverfahren, Optimalsteuerung, Verfahren hoher Ordnung, hp-Verfahren, Adaptivität, parabolische Gleichungen
TUM classification:
MAT 496d
This work discusses the viability of constructing efficient discontinuous Galerkin time discretizations of higher order for optimal control problems governed by parabolic partial differential equations. In particular, we address the issue of efficient solution of the resulting large implicit time stepping equations and develop two ways of achieving rapid convergence with higher order dG methods in spite of the typically low regularity of solutions when additional inequality constraints are prese...    »

Diese Arbeit befasst sich mit der Realisierbarkeit effizienter Zeitdiskretisierungsverfahren höherer Ordnung auf Basis eines unstetigen Galerkinansatzes für Optimierungsprobleme mit parabolischen partiellen Differentialgleichungen. Insbesondere wird die Frage nach der effizienten Lösung der resultierenden großen impliziten Zeitschrittgleichungen behandelt und es werden zwei Ansätze entwickelt, um mittels unstetiger Galerkin-Verfahren höherer Ordnung trotz der bei Vorhandensein zusätzlicher Ungle...    »

19.05.2015
29.05.2015