Efficient Inversion Methods for Constrained Parameter Identification in Full-Waveform Seismic Tomography
Effiziente Inversionsmethoden für restringierte Parameter-Identifikationsprobleme in seismischer Wellenform-Tomographie
Fakultät für Mathematik
Ulbrich, Michael (Prof. Dr.)
Ulbrich, Michael (Prof. Dr.); Schiela, Anton (Prof. Dr.); Stadler, Georg (Prof. Dr.)
MAT Mathematik
Seismic Tomography, Full-waveform inversion, Semismooth-Newton, Randomized Sampling
TUM classification:
MAT 490d
This thesis contributes to theoretical and practical aspects in full-waveform seismic tomography governed by the elastic wave equation. In particular, we study semismooth Newton-type methods in a function space setting that can handle additional constraints on the material parameters by utilizing the Moreau-Yosida regularization. Furthermore, we employ randomized source sampling techniques to efficiently gather information from a large number of seismic events. Numerical experiments are carried...    »

Diese Arbeit leistet einen Beitrag zur seismischen Wellenform-Tomographie in theoretischen und praktischen Aspekten. Dazu wird ein semiglattes Newton-artiges Verfahren im Funktionenraum untersucht, das zusätzliche Restriktionen an die Material-Parameter mit Hilfe der Moreau-Yosida Regularisierung berücksichtigt. Daten von einer Vielzahl seismischer Ereignisse werden effizient durch randomisierte Sampling-Techniken berücksichtigt. Für numerische Experimente wurde ein matrix-freies und mit MPI par...    »

27.02.2015
19661168 bytes