The Earth’s gravity field from GOCE
Das Graviitationsfeld der Erde aus GOCE
Fakultät für Bauingenieur- und Vermessungswesen
Rummel, Reiner (Prof. Dr. Dr. h.c.)
Rummel, Reiner (Prof. Dr. Dr. h.c.); Sneeuw, Nico (Prof. Dr.); Pail, Roland (Prof. Dr.)
BAU Bauingenieurwesen, Vermessungswesen; GEO Geowissenschaften
Satellite gradiometry, GOCE, Gravity field, Satellite orbit, Satellite-to-Satellite tracking
Gravitationsgradiometer, GOCE, Schwerefeld, Satellitenumlaufbahn, Satellite-to-Satellite tracking
Controlled terms:
Schwerefeld; Gravitationsfeld; Satellit; Erde
TUM classification:
GEO 515d
This study deals with the determination of a global model of the Earth's gravity field from the measurements of the Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer (GOCE) mission. GOCE is the first satellite mission with a gravitational gradiometer on-board. The integral equation approach is applied to the kinematic orbits for the Satellite-to-Satellite tracking (SST) part. The gradients obtained from the GOCE gradiometer are analyzed in various aspects, namely in the time domain, in t...    »

Es soll gezeigt werden, wie ein Schwerefeldmodell aus Messungen der Satellitenmission GOCE hergeleitet wird. GOCE ist die erste Satellitenmission, die mit einem Gravitationsgradiometer ausgestattet ist. Die kinematischen Bahnen des GOCE Satelliten sind das Ergebnis des „satellite-to-satellite tracking (SST)“. Sie sind die Grundlage des Schwerefeldmodellierung mit der Integralgleichungsmethode. Die durch das GOCE Gradiometer ermittelten Gravitationsgradienten werden auf verschiedene Arten analysi...    »

12.03.2012
30.06.2014