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Original title:
On the displacement of non-Newtonian fluids from spiral-wound membranes
Translated title:
Beitrag zum Ausschieben nicht-Newtonscher Fluide aus Spiralwickelmembranen
Author:
Kieferle, Ingrun
Year:
2020
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Kulozik, Ulrich (Prof. Dr.)
Referee:
Kulozik, Ulrich (Prof. Dr.); Klein, Harald (Prof. Dr.); Panglisch, Stefan (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie; TEC Technik, Ingenieurwissenschaften (allgemein)
TUM classification:
LAN 820d
Abstract:
In the manufacture of food concentrates by means of membranes, the displacement process initiates start-up or shut-down sequences and aims at the complete and quick removal of the product from the plant. However, the hydrodynamic processes determining the residence time behavior of the product in a plant equipped with spiral-wound membranes are barely investigated. Thus, this thesis aims at clarifying the impact of the process conditions and the flow patterns on the displacement process. Analyse...     »
Translated abstract:
Bei der Herstellung von Lebensmittelkonzentraten mittels Membranen leitet der Ausschiebeprozess An- oder Abfahrprozeduren ein, wobei die vollständige und schnelle Entfernung des Produktes aus der Anlage angestrebt wird. Die hydrodynamischen Prozesse, die das Verweilzeitverhalten des Produktes in einer mit Spiralwickelmembranen ausgestatteten Anlage bestimmen, sind jedoch kaum untersucht. Folglich ist es Ziel dieser Arbeit, den Einfluss der Prozessbedingungen und der Strömungsmuster auf den Verdr...     »
ISBN:
978-3-8439-4539-4
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1521939
Date of submission:
22.10.2019
Oral examination:
02.07.2020
File size:
15246101 bytes
Pages:
191
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20200702-1521939-1-3
Last change:
13.11.2020
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