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Original title:
Sensorisch aktive Naturstoffe in Krebstieren (Crustacea)
Translated title:
Sensory active natural substances in crustaceans (Crustacea)
Author:
Meyer, Stefanie
Year:
2014
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.)
Referee:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.); Schieberle, Peter (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie
Abstract:
Krustentierarten wurden mittels aktivitätsorientierter Fraktionierungstechniken nach bisher unbekannten geschmacksaktiven Metaboliten untersucht. Durch chromatographische und spektrometrische/spektroskopische Methoden (HPLC, LC-MS/MS, NMR) wurden unter Zuhilfenahme humansensorischer Analysetechniken (z.B. Geschmacksverdünnungs- und -profilanalyse) niedermolekulare quartäre Ammoniumverbindungen als den humanen Süßgeschmack modulierende Verbindungen identifiziert. Durch biomimetische Rekombinate...     »
Translated abstract:
Different crustacean species were screened for unknown flavor-active metabolites by activity guided fractionation techniques. Using chromatographic and spectrometric/spectroscopic methods (HPLC, LC-MS/MS, NMR) and human sensory techniques (e.g. flavor dilution/-profile analysis), low molecular weight quaternary ammonium compounds were identified as sweet taste modulating compounds in human. With help of biomimetic recombination experiments it was succeeded to explain authentic flavor profiles of...     »
ISBN:
978-3-8439-1653-0
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1178493
Date of submission:
26.11.2013
Oral examination:
06.06.2014
Last change:
08.08.2014
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